Annonce

Annonce

Halm er en oplagt ressource for biogasproduktionen, men der er fortsat en række udfordringer, som skal løses ifølge Kurt Hjort-Gregersen, seniorspecialist i Teknologisk Institut. Foto: Seges Innovation

Halm kan øge produktionen af dansk biogas

Potentialet er i høj grad til stede, men metoder og teknologier skal videreudvikles for, at Danmark for alvor kan realisere potentialet i at høste energi ud af halm.

En ny rapport udarbejdet for Energistyrelsen viser, at det haster med at få gjort det effektivt og rentabelt at udvinde mere biogas fra landbrugets restprodukter såsom halm.

Det skriver Seges Innovation i en pressemeddelelse.

Ifølge Energistyrelsens klimafremskrivning skal naturgas være udfaset senest i 2034 og erstattet af 100 pct. grøn gas. Den udvikling kræver intensiv udvikling i biogasbranchen, også for at sikre en bæredygtig løsning for de landmænd, der leverer biomassen.

”Der findes fortsat uudnyttede ressourcer i landbruget i form af bl.a. gylle, dybstrøelse, halm og andre planterester. Men der er behov for, at der sker en markant teknologisk udvikling, hvis halmen skal udnyttes til biogasproduktion i stor stil. Det ser jeg som en bunden opgave, hvis landbruget skal nå sine ambitiøse klimamålsætninger, samtidig med at vi får udfaset naturgas og dermed bliver selvforsynende med grøn energi,” konstaterer Lars Villadsgaard Toft, der er bioøkonomichef i Seges Innovation.

Halmen kan udnyttes bedre

Særligt halm udgør et uudnyttet potentiale for fremtidens biogasproduktion ifølge Kurt Hjort-Gregersen, seniorspecialist i Teknologisk Institut, der er medforfatter til Energistyrelsens rapport.

”Halm er en stor og oplagt ressource for fremtidens biogasproduktion. Men der er fortsat en række udfordringer, som vi skal have løst i forhold til håndtering, gasudbytte og næringsstofudnyttelsen i den afgassede gylle,” siger han.

En af måderne at øge biogasproduktionen på kan være med en mere effektiv forbehandling af halmen, som sikrer en bedre omsætning, der både øger gasudbyttet og samtidig gør den afgassede biomasse til et bedre gødningsprodukt. At ensilere halmen har foreløbig givet gode resultater.

”Ensilering af halm har et betydeligt potentiale som biologisk forbehandling af halm til biogasproduktion, da ensileringen kan give et lidt højere metan-potentiale, gøre halmen mindre vandskyende samt reducere tabet af energi ved lagring af våd halm,” fortæller Søren Ugilt Larsen, seniorspecialist i Teknologisk Institut.

 

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg